Samsung Electronics očakáva v 3. kvartáli prepad zisku o 80 percent

11.10.2023 Celý región

Soul 11. októbra (TASR) - Juhokórejský koncern Samsung Electronics očakáva v treťom štvrťroku pokles prevádzkového zisku o takmer 80 %. Hlavným dôvodom je slabý dopyt po pamäťových čipoch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Spoločnosť v stredu oznámila, že za tri mesiace do konca septembra počíta s prevádzkovým ziskom vo výške 2,4 bilióna wonov (1,68 miliardy eur), čo je o 77,9 % menej ako v rovnakom období minulého roka. Tržby za rovnaké obdobie pravdepodobne klesnú o 12,7 % na 67 biliónov KRW, uviedol ďalej technologický gigant.

Samsung Electronics je najväčším svetovým výrobcom smartfónov na svete. V posledných rokoch dosahoval rekordné zisky, keďže ceny jeho produktov prudko rástli. Predaje smartfónov a osobných počítačov podporila aj pandémia nového koronavírusu, ktorá výrazne zvýšila dopyt po práci z domu. Po zrušení pandemických reštrikcií ale záujem spotrebiteľov rýchlo opadol a následne ďalej oslaboval v dôsledku prudko rastúcej inflácie a zvyšujúcich sa úrokových sadzieb. V apríli Samsung oznámil, že významne obmedzí výrobu pamäťových čipov, čím nasledoval svojich konkurentov SK Hynix a Micron.

Konečnú správu o hospodárení v treťom štvrťroku má Samsung zverejniť koncom októbra.

(1 EUR = 1 427,6 KRW)
 

Vyberte región